Peter Posthumus

Je ziet ze vooruit gaan.

Al dertig jaar werkt Peter Posthumus bij Drukwerk Barendrecht in het Trefpunt: “De plek is hetzelfde, maar het werk en de mensen zijn telkens weer anders. Ik ben opgeleid als elektricien en werkte als repromonteur aan printapparatuur. Nadat ik een periode was uitgevallen, kwam ik als vrijwilliger in 1995 bij Allerhande Drukwerk terecht. Daar maakten we vooral simpele kopietjes. In de loop van de tijd kreeg ik een betaalde functie en ben ik ook de mensen gaan begeleiden die via de gemeente bij ons een aangepaste werkplek vonden. De apparatuur is inmiddels veel geavanceerder en vrijwel alles wordt digitaal aangeleverd. Ik start de printmachine en doe de technisch ingewikkelde handelingen. Het team doet de afwerking. Wij verzorgen alles wat afwijkt van de standaard: mappen vullen, stansen, nieten en vouwen.

Service verlenen ligt me goed. Ik verdiep me in de mensen, in wat hun mogelijkheden en hun beperkingen zijn. Daarmee gaan we samen aan de slag. Wat je wel nodig hebt, is ongelooflijk veel geduld. Het geeft me veel voldoening als je mensen op gang helpt in het werk en in het leven. Dat heeft allemaal veel tijd nodig en gaat met kleine stapjes. We hopen onze mensen te begeleiden naar betaald werk. Dat lukt niet altijd, maar je ziet ze wel vooruitgaan: dingen leren, actiever worden, op tijd komen en deelnemen aan de samenleving.   

Nu we onderdeel zijn van De Bondt, hoef ik niet veel tijd meer te besteden aan acquisitie en gaat alle aandacht naar de zeventien mensen in ons team. Iedere dag zijn er ongeveer acht collega’s bezig in het Trefpunt en het is mijn taak om het werk te verdelen zodat iedereen tot zijn recht komt. Ik ben vooral bezig met de onderlinge samenwerking en zorg voor een prettige sfeer. Daar zit ik bovenop. We werken hier met zeven nationaliteiten en het lukt altijd om zonder bonje met elkaar de dag af te sluiten. Dat is al dertig jaar lang iedere dag weer heel leuk.